Velikonoční ochutnávka
24.3.2009 ZŠ & MŠ LibchavyVe středu „třeťáčky“ čekal nelehký úkol. Ale „poprali“ se s ním velice dobře. Pekli jsme čtyři beránky a srnčí hřbet (ze dvou receptů – z kakaového a tvarohového těsta). Každý dělal jinou práci. Někdo mixoval a jiný zase vymazával formu. Děti vážily, míchaly, pekly,… Šlo nám to prostě od ruky. Výsledek práce ochutnaly paní učitelky, paní ředitelka s paní zástupkyní, paní uklizečky,… no prostě všichni zaměstnanci naší školy. Pro velký úspěch (hlavně kakaového beránka) přikládáme recept. Vyzkoušejte a posuďte sami:
Recept:
Potřebujete:
– půl Hery
– půl másla
– 1 sklenici moučkového cukru
– méně než půl sklenice vody
– 2 sklenice hladké mouky
– 3 vajíčka
– 3 lžičky kakaa
– prášek do pečiva
Příprava:
– Do kastrólku dejte rozehřát půl Hery, půl másla, 1 sklenici moučkového cukru, méně než půl sklenice vody a 3 lžičky kakaa. Při občasném míchání nechte vychladnout.
– Obsah kastrólku přelijte do mísy, přidejte 3 žloutky, 2 sklenice hladké mouky a sníh ze tří bílků. Asi 5 min mixujte. Opatrně vmíchejte prášek do pečiva.
– Formu vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Nalijte těsto a pečte asi při 170°C 45 – 60 minut.
– Beránka po upečení ponechte ve formě do vychladnutí a poté vyklopte.
3. třída a p.uč. I.Kittlitzová