Přejít na obsah

Exkurze Chvaletice, Kutná Hora a Sedlec

 27.4.2015  ZŠ & MŠ Libchavy

Dnes jsme navštívili v rámci projektu Podpory přírodovědného a technického vzdělávání s žáky z 8. a 9. třídy Polabí, kde se nachází nedaleko Pardubic tepelná elektrárna Chvaletice. Výstavba elektrárny souvisela s dobudováním Labské vodní cesty, neboť severočeské hnědé uhlí, které se zde spaluje, sem bylo do poloviny r. 1996 dopravováno po vodě. Dominantou závodu je 301m vysoký komín a 4 chladící věže vysoké cca 100m. Jejich průměr na zemi dosahuje 60m. Technologie odsiřování má účinnost 95% a zvláštností je vyvedení odsířených spalin do chladicích věží. Dalším unikátním zařízením je rotační výklopník paliva.

 

Naše exkurze dále pokračovala do města Kutná Hora, kde jsme si prohlédli pozdně gotický katedrální chrám sv. Barbory, patronky horníků. Byl založen již roku 1388 a prvním stavitelem chrámu byl Jan Parléř, syn stavitele chrámu sv. Víta v Praze Petra Parléře. Stavba byla za husitských válek přerušena a dostavěna v r. 1482. Společně s historickým jádrem města je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

 

Poslední zastávkou byla též vzácná a unikátní památka UNESCO katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory. Tento chrám byl založen v r. 1142 a spolu se světoznámou sedleckou Kostnicí           ( podzemní kaple Hřbitovního kostela Všech Svatých ) tvoří nejstarší komplex části Kutné Hory. Průvodkyně paní Dagmar Holá nás provedla velmi poutavě tímto skvostem naší gotické kultury a my doufáme, že se to podaří při Projektovém dnu i našim deváťákům.

                                                                                           Šťovíčková Hana