Přejít na obsah

Pampeliška…..z jara louku rozsvítí

 8.5.2016  ZŠ & MŠ Libchavy

Pampelišky

V trávníčku už zlato svítí,

to čaruje žluté kvítí,

uvijem si věnečky,

na ty naše hlavičky.

 

Pampeliška 

Každý zná pampelišku, je to běžný plevel, který nemají moc rádi, ti kteří se pokoušejí udržovat svůj trávník bez plevele.

Fascinují mne všechny plevele okolo nás, jsou tady v obrovském množství prostě pro každého a mají mimořádné léčivé účinky. V případě smetanky je léčivá celá rostlina – listy, květ i kořen. Kromě květu, má celá rostlina hořkou chuť, která naznačuje, že hořčiny vždy napravují zažívací potíže. Pampeliška zlepšuje činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Harmonizuje celý zažívací trakt. Snižuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Významně zlepšuje činnost jater. Zajímavé je , že působí i na revmatické potíže,  onemocnění ledvin a podporuje hubnutí. Je ideální v létě používat pampelišku v syrovém stavu do salátů, polévek, sekané apod. Listy pampelišky jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce jsou velmi ozdravné i pampeliškové stonky.  Pampelišku můžeme pojídat či popíjet opravdu dlouhodobě, je to neškodná a velmi prospěšná bylina.

 

 

Listy pampelišky jsou výborné do salátů a můžete je smíchat s vajíčky nebo bramborami. Pampeliškové listy obsahují více vitamínů než rajčata či špenát.

Mají větší množství betakarotenu než mrkev a jsou také bohatým zdrojem ostatních důležitých výživných látek.

Stonky pampelišky pročišťují krev, zmírňují problémy se žaludkem, regulují metabolismus a stimulují funkci žlučníku.

V různých zdrojích lidové medicíny se doporučují i jako silný lék na cukrovku. Mléko ze stonků, které se považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňování a léčbu bradavic.

Květy pampelišky se zase používají k výrobě sirupu, který pročišťuje krev, posiluje ji, zlepšuje trávení a zmírňuje projevy kašle a nachlazení.

Natrhejte přibližně 400 pampeliškových květů, vložte je do velké zavařovací sklenice (nebo několik menších) a zalijte je třemi litry vody.

 

 

Recept na pampeliškový sirup:

Nasbírej 400 květů papempelišky nejlépe v poledne, kdy jsou květy nejvíce otevřené. Nakrajej 2 citrony na kolečka. Přidej 2 litry vody a vše důkladně povař. Potom to odstav, přikryj utěrkou a dej do chladné místnosti a nechej nejlépe 24 hod. odstát. Potom vše prolij přesplátno, přidej 2 kg cukru a vař nejlépe na mírném plameni 1,5 hod. Až ti vznikne sirup, někdy až med. Naplň do sklenic vřelé a zavíčkuj. Uskladni v chladu a temnu.  Stačí spižírna nebo sklep.

                                                       vychovatelka Daniela