Přejít na obsah

Jubilanta Tobiáše Vacka TECHNOhrátky přesvědčily

 22.4.2018  PaedDr.Hana Šťovíčková

Ve Vyšší odborné škole a Střední škole technické Česká Třebová přivítaly TECHNOhrátky 9000. jubilanta, kterým se stal třináctiletý Tobiáš Vacek, žák 7. třídy ZŠ a MŠ Libchavy. Při slavnostním zahájení akce, kde dostal řadu dárků, byl ještě přesvědčený, že za dva roky zamíří na gymnázium. Když s ním organizátoři TECHNOhrátek mluvili na konci akce, bylo rázem všechno jinak!

Tobiáši, při slavnostním zahájení TECHNOhrátek v České Třebové jsi říkal, že tě to táhne na gymnázium. Zaujalo tě něco ve zdejší škole natolik, že bys přemýšlel o změně názoru?

Musím přiznat, že je to tak. Zaujaly mě hned dvě věci – jednak robotika, a pak také elektrotechnika. Pomocí programovacího jazyka scratch jsme rozpohybovali robota, který pak dokázal objet slalom. Stanoviště elektrikářů mě taky moc bavilo, byla tam spousta činností, které jsme si mohli zkusit.

Máš nějakého řemeslníka v rodině? Nebo třeba nějakého kamaráda, který se dal na technický obor?

To nemáme, ale strejda je programátor, takže asi odtud mám blízko k robotům a informačním technologiím. Už jsem si doma zkoušel programovat a pokračuju v tom.

Co všechno už s programováním dokážeš?

Zkoušel jsem nějaké věci v programovacím jazyku C Sharp, ale strejda mi to rozmluvil a doporučil mi jiný programovací jazyk. V tom jsem zatím na začátku, a ještě si nejsem moc jistý. Mám před sebou spoustu práce, když se ho chci naučit pořádně používat!

Když máš blízko k počítačům, víš, že se v České Třebové bude otvírat další obor zaměřený na informační technologie, konkrétně na internet věcí?

Tak to zní taky zajímavě, určitě o všem popřemýšlím. Než jsem byl na TECHNOhrátkách v České Třebové, tak jsem chtěl být doktor, ale teď už si nejsem tak jistý. Zdejší obory by mě moc bavily. Každopádně jsem po akci změnil názor a dám si do České Třebové určitě přihlášku.

Publikovala Michaela Kratochvílová