Přejít na obsah

Sedmáci na TECHNOhrátkách

 22.4.2018  PaedDr.Hana Šťovíčková

Projekt TECHNOhrátky Pardubického kraje motivuje žáky základních škol k volbě technických a odborných profesí. Do Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová jich ve středu 18. dubna zavítalo 136 z osmi základních škol z Orlickoústecka a Svitavska.

Velice nápadité i akční byly manuální aktivity, které probíhaly na šesti speciálních pracovištích. Nutily zapojit nejen hlavu, ale také šikovné ruce. Však samotné názvy stanovišť žáky motivovaly – Inteligentní logistika, Naprogramuj si robota, Pneumatika v praxi, Budu elektrikářem, Budu truhlářem nebo Budu zámečníkem. Počáteční ostych rychle zmizel a za asistence učitelů odborného výcviku, pedagogů a studentů českotřebovské školy (na fotce vidíte našeho absolventa Patrika Svobodu) se žáci zapojovali do připravených činností a s chutí plnili bodované úkoly.

„Nejatraktivnějším stanovištěm byla učebna robotiky, v níž si mohli vyzkoušet programování a ovládání nejrůznějších vozítek. Logické myšlení prověřil úkol sestavit optimální trasu sněžného pluhu, aby v labyrintu ulic projel každou jen jedenkrát. Zábavné bylo také zapojování elektrického obvodu či sestavení dřevěného stolku a rámu,“ popsal program manuálních aktivit Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátek.

Dopoledne se vydařilo, bylo opravdu „hraním“ a navíc naši žáci uspěli v manuálních činnostech, kde obsadili pěkné 3. místo.