Přejít na obsah

Projekt „Svoboda? Svoboda!“

 27.11.2019  Mgr.Zuzana Novotná

Letošní významné jubileum, 30 let od sametové revoluce a 80 let od listopadových událostí roku 1939, jsme propojili s projektovým týdnem s názvem „Svoboda? Svoboda!“. Jeho cílem bylo ukázat žákům svobodu z různých úhlů a pohledů, naučit je pátrat po vnitřní svobodě a především vnímat, že svoboda není ani v dnešní době samozřejmostí.

Program si žáci poskládali dle svých preferencí z nabídky vyučujících- mohli se tak např. setkat s významnými osobnostmi, které za svobodu bojovaly, i osudy obyčejných lidí žijících v nesvobodě. Dozvěděli se více o minulých i současných totalitních praktikách, tvořili koláže, reklamy nebo symboly svobody ze dřeva. Další programy je zavedly k tématu vnitřní svobody, kde se mohli dotknout i vlastních strachů. Deváťáci strávili jedno dopoledne  v Koučink akademii pod vedením lektorky Jany Kazíkové. Poslední den navštívilo naši školu několik hostů – žáci absolvovali besedy s paní právničkou Blankou Všetičkovou, psycholožkou Táňou Brodskou a ředitelem Květné zahrady p. Ferdinandem Radischem, občanským aktivistou Jakubem Čechem, farářem Alešem Tomanem či strávili hodinu meditace s pí Simonou Baláčkovou.

Poslední hodiny byly věnovány reflexi a vzájemnému sdílení zážitků i nově nabytých zkušeností. Příjemnou tečkou pak byl společný zpěv písní a české státní hymny na chodbě 2. stupně.

Kolektiv učitelů 2. stupně