Přejít na obsah

Erasmus days 2023

 17.10.2023  Mgr. Veronika Vaňousová

Ve čtvrtek 12. a v pátek 13. října jsme se připojili v rámci kampaně ERASMUS DAYS ke vzdělávacím institucím z celého světa a sdíleli s našimi žáky zkušenosti, které naši pedagogové získávají na zahraničních kurzech při realizaci projektu „Vzdělávejme se pro budoucnost v Evropě“.

Pedagogové si pro páťáky a druhostupňáky připravili různorodé aktivity:

  • Paní učitelka Kateřina Kulhavá společně s panem učitelem Petrem Kulhavým představili dva irské národní sporty, které jsou naprostým irským unikátem. Ukázali si Hurling a podrobněji rozebrali pravidla Irského fotbalu. Žáci pochopili jedinečnost tohoto sportu, který je vlastně kombinací kopané, basketbalu, házené, volejbalu a rugby. Základní pohyby Gaelick footballu následně potrénovali na školním hřišti a zahráli si zjednodušenou verzi.
  • Paní učitelka Lucie Medunová přinesla informace o přírodě a historii řeckého ostrova Kréta a náplni projektu Erasmus+. Potom byli žáci seznámeni se dvěma AI online weby – Chat GPT (textový editor) a Visla (tvorba videí). Hlavní činností byla aktivní práce s webovou stránkou Makebeliefscomix, kde se naučili tvořit si vlastní komixy, sdílet je, někomu poslat či vytisknout.
  • Během francouzské části programu se žáci dozvěděli od paní učitelek Lenky Ludvíčkové a Karolíny Moravcové o symbolech této země prostřednictvím binga. Ve druhé polovině se naučili pár základních francouzských frází. Odvážné dvojice mohly vystoupit se svým rozhovorem.
  • Paní učitelky Eva Krummer a Magda Haplová zavítaly s žáky do slovenské kuchyně a společně vařili jejich tradiční pokrm – halušky. Děti zvládly přípravu těsta ze syrových brambor na výbornou a vyzkoušely si halušky dvou variant – na „slano“ s brynzou a slaninou a na „sladko“ s cukrem a mákem. Každý si mohl vybrat, co mu chutná více.
  • Na Island, země ohně a ledu, pozvala žáky paní učitelka Martina Bolková. Žáci se seznámili s tamějšími přírodními krásami a památkami. Pracovali s mapou, novinami, časopisy, luštili šifry, zhlédli krátké video – a to vše v angličtině. Poté se přemístili ven, kdy se věnovali aktivitám zaměřených na pohyb a koncentraci, u čehož se velmi nasmáli.
  • Společně s paní učitelkou Hanou Šťovíčkovou se žáci prostřednictvím fotografií alespoň na chvíli přesunuli k Bodamskému jezeru do sousedního Německa. Poté poznávali a tvořili vlajky států EU nebo domina na procvičování slovní zásoby v němčině.

Děkujeme všem zapojeným pedagogům a žákům.