Přejít na obsah

Týden s anglickými reáliemi a rodilým mluvčím

 16.11.2023  Mgr. Lucie Medunová

Druhý listopadový týden ve škole byl zaměřen na anglické reálie.

Žáci napříč ročníky byli vyučováni anglicky ve většině hodin, jako cíl jsme si dali alespoň jeden pojem v každém předmětu. Odvážnější kolegové používali přímo metodu CLIL, tedy využívání angličtiny pro vyučování a učení se nejazykovému předmětu. Pro příklad: anglické zadání příkladu z matematiky, četba originálního textu v literatuře v rámci českého jazyka, odborné pojmy z přírodopisu nebo lekce zeměpisu vedená čistě v cizím jazyce.

Připojila se i paní ředitelka a všechna její rozhlasová hlášení byla anglicky. Pozadu nezůstala ani kuchyň a paní kuchařky si připravily tematická menu: americké úterý (svačina puding a toast, polévka kuřecí vývar, hlavní chod hamburger v bulce s hranolky a dezert brownies) a britská středa (svačina míchaná vajíčka s toastem, polévka žampionový krém, hlavní chod lívance přelité tvarohem a jahodovým rozvarem).

Od pondělí do středy byl ve škole také přítomen Neil Davis, rodilý Angličan žijící už několik let v Čechách, učitel angličtiny a milovník ponožek. Postupně během třech dní vedl hodiny ve všech ročnících od 3. do 9., žáci měli možnost slyšet, vnímat, reagovat či konverzovat s ním anglicky.